Skip to main content

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε πως οι Έλληνες φοβούνται την επιχειρηματική αποτυχία περισσότερο από κάθε άλλον λαό στην Ευρώπη. Αισθάνονται πως το στίγμα των συνεπειών που υπάρχουν πίσω από μια αποτυχία είναι μεγάλο, τόσο σε ηθικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Τι σημαίνει επιχειρηματική αποτυχία;
Αυτός ο φόβος έχει ως συνέπεια την έλλειψη ανάληψης επενδυτικού ρίσκου από τους επιχειρηματίες αλλά και την θέληση επανένταξής τους στην παραγωγική οικονομία μετά από μια αποτυχία στο “επιχειρείν”. Επιπρόσθετα, το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει την δυνατότητα των γρήγορων αποτελεσματικών διαδικασιών εξυγίανσης με αποτέλεσμα η οικονομία να στερείται μιας δυναμικής ισχυρής ανάκαμψης.
Στην Ελλάδα υπάρχει -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- στιγματισμός για την αποτυχία. Για κάποιον που απέτυχε οι ευκαιρίες «επανόρθωσης» είναι λιγοστές, διότι τις περισσότερες φορές ούτε αναγνωρίζονται τα αίτια αυτής της αποτυχίας, ούτε μελετώνται οι συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο που δημιουργήθηκε αυτή. Εκ διαμέτρου αντίθετα κινείται στο “επιχειρείν” στο Ισραήλ. Αν αποτύχει η επιχείρηση μια φορά, της δίνεται η ευκαιρία επανάκαμψης και στήριξης για δεύτερησ για τρίτη, ίσως και για τέταρτη φορά. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν τρανταχτά ονόματα επιχειρηματιών που απέτυχαν πάνω από μια φορά και μετά δημιούργησαν κολοσσούς επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της Microsoft, κ. Μπίλ Γκέιτς, εγκατέλειψε τις σπουδές του στο φημισμένο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο Χάρβαντ, σύστησε την πρώτη του επιχείρηση με την επωνυμία Traf-O-Data, χρεοκόπησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και παρά τις προτάσεις που είχε για να γίνει ένα πολύ επιτυχημένο στέλεχος δεν τα παράτησε και στη δεύτερη προσπάθεια του κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαθήριο που σήμερα ονομάζεται Microsoft.

Ο Χένρυ Φόρντ, χρεοκόπησε πέντε φορές πριν καταφέρει να δημιουργήσει τη γνωστή βιομηχανία αυτοκινήτων. Μέσα στα ονόματα αποτυχημένων επιχειρηματιών βρίσκονται και του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος πριν χτίσει την ομώνυμη εταιρεία του, απολύθηκε από τον εκδότη μιας εφημερίδας επειδή «του έλειπε η φαντασία και δεν είχε καλές ιδέες». Επίσης, ο Στήβ Τζόμπς, ο οποίος εγκατέλειψε τις σπουδές του στο κολλέγιο, απολύθηκε από την εταιρεία που δούλευε, απέτυχε σε δύο επιχειρηματικές του προσπάθειες πριν καταφέρει να χτίσει τον κολοσσό που λέγεται Apple.
Αν ψάξουμε να βρούμε έναν ορισμό για την επιχειρηματική αποτυχία θα δούμε ότι δεν έχει τυποποιηθεί κάτι που να μας δίνει την σαφή εικόνα της έννοιας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι επιχειρηματική αποτυχία είναι η διακοπή της ιδιοκτησίας, άλλοι η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, άλλοι η χρεοκοπία και ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι η αδυναμία επίτευξης των στόχων της επιχείρησης.
Οι περισσότεροι ορισμοί σε αναφορές ερευνητών, συγκλίνουν στις έννοιες:
Χρεοκοπία – Διακοπή της ιδιοκτησίας- Κλείσιμο για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές- Αποτυχία εκπλήρωσης στόχων.


Μέσα στα ονόματα αποτυχημένων επιχειρηματιών βρίσκονται και του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος πριν χτίσει την ομώνυμη εταιρεία του, απολύθηκε από τον εκδότη μιας εφημερίδας επειδή «του έλειπε η φαντασία και δεν είχε καλές ιδέες».

Τα ποσοστά της αποτυχίας των μικρών επιχειρήσεων
Σε πολλές μελέτες και έρευνες θα δει κανείς ότι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αποτυγχάνουν στο ξεκίνημά τους, ή στη πορεία τους, διαφοροποιούνται ανά μελετητή, και αυτό γιατί ο κάθε ένας ορίζει διαφορετικά τον όρο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ”.
Σήμερα τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν περίπου τα €110 δισ. και τα μεγάλα και μικρά λουκέτα συνεχίζουν να απειλούν την αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:

Comments